SOFENPRAAT
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Over koehoorn en mest

Ga naar beneden

Over koehoorn en mest Empty Over koehoorn en mest

Bericht  Admin op do okt 02, 2008 2:31 pm

Terwijl sommige principes van de biologisch-dynamische landbouw te verklaren zijn op basis van aloude boerenkennis of moderne ecologische inzichten – zoals het idee om tien procent van het gehele areaal te laten verwilderen of om wisselbouw toe te passen in een cyclus van vijf tot zeven jaar – vergen andere principes wel veel van mensen voor wie de Westerse rationaliteit heilig is. Het moeilijkst te verteren is de speciale manier waarop bodem en gewassen moeten worden voorbereid, wat de kern is van de biologisch-dynamische landbouw. Steiner schreef voor dat alle akkers eenmaal per jaar moeten worden besproeid met minieme hoeveelheden dierlijke mest, bewaard in een koehoorn die een hele winter ingegraven heeft gelegen, en nog eenmaal met in een koehoorn bewaarde kiezel die een hele zomer in de grond ingegraven heeft gelegen...

Dit soort ongebruikelijke methoden is geworteld in het geloof dat de aarde een levend organisme is. Net als het menselijk lichaam heeft de bodem behoefte aan kleine hoeveelheden sporenelementen, aldus Steiner. Het principe van de homeopathie – een Westerse geneeswijze waarin microscopische hoeveelheden van een kruid of ander heilzaam middel effectiever worden geacht dan een grotere dosis – speelt ook een rol in biologisch-dynamische methoden, samen met de spirituele krachten die in Steiners hele denken voorkomen.
In een koehoorn begraven mest krijgt volgens biologisch-dynamische onderzoekers speciale eigenschappen die bepaalde biochemische processen in de grond beïnvloeden, waardoor planten beter wortelen en de voedingsstoffen beter opnemen. Het kiezelpreparaat – van vijf gram verpulverde kiezel, opgelost in zestig liter water per hectare – zou de planten sterker maken en bevorderlijk zijn voor de smaak, geur en houdbaarheid.


Bron: Ode Magazine

Admin
Admin

Aantal berichten : 34
Registratiedatum : 01-10-08

https://antroposofie.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum