SOFENPRAAT
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Nemen antroposofen afstand van Steiners uitspraken?

Ga naar beneden

Nemen antroposofen afstand van Steiners uitspraken? Empty Nemen antroposofen afstand van Steiners uitspraken?

Bericht  Admin op do okt 02, 2008 2:48 pm

Volgens Wikipedia namen en nemen verreweg de meeste antroposofen afstand van het Steineriaanse racisme. Klopt dit wel?

Een zeer omstreden aspect van het denken van Steiner is overigens zijn gebruik van het begrip "ras" (zie: rassenleer). In Nederland woedde hierover in de jaren '90 van de twintigste eeuw een felle discussie. Een onafhankelijke commissie toonde aan dat zestien uitspraken uit het werk van Steiner heden ten dage tot strafrechtelijke vervolging zouden hebben geleid. Opmerkelijk is dat verschillende antroposofen in die discussie het racisme van Steiner leken te billijken of zelfs te delen. Uiteraard namen en nemen verreweg de meeste antroposofen afstand van het Steineriaanse racisme. Daarbij moet in acht worden genomen dat Steiner uitspraken over rassen deed in een tijd dat racisme algemeen aanwezig en aanvaard was. Latere inzichten hebben de kijk op de verschillen tussen mensen genuanceerd.

Bron: Wikipedia-Antroposofie

Admin
Admin

Aantal berichten : 34
Registratiedatum : 01-10-08

https://antroposofie.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Nemen antroposofen afstand van Steiners uitspraken? Empty afstand nemen

Bericht  Floris Schreve op do nov 06, 2008 8:55 pm

Als je er dirtect naar vraagt in regel wel. ook heeft de Nederlandse antroposofische Vereniging, middels het van Baarda-Rapport, afstand genomen van zestien geïsoleerde uitspraken (zie http://florisschreve.web-log.nl/mijn_hersenspinsels_onder/zestien-keer-steiner-de-g.html ). Alleen, wanneer het Steiners opvattingen over rassen betreft, die nauw samenhangen met de rest van de antroposofie (het antroposofische wereldbeeld) wordt het meteen lastig. Dan schieten er velen in de kramp. Een citaat van Hans Peter van Manen is in dit geval veelzeggend: ‘Men kan Steiners visie op de rassen als volgt samenvatten. 1. Door een samenspel van storende bovenzinnelijke invloeden en aardse krachtwerkingen zijn er in het verleden vijf rassen ontstaan. 2. Door de erfelijkheid zijn de raskenmerken voortgeplant en tegelijk losgekomen van de plaats van ontstaan. 3. Binnen enkele duizenden jaren zullen rasverschillen gaan verdwijnen en hun betekenis verliezen. 4. De ontwikkeling van de volkeren en culturen, die sterk vanuit Europa geïmpulseerd is, is een belangrijke eerste stoot tot de doorbreking van de verstarring in rassen. 5. De tijdelijke verdeling van mensen in rassen is niet los te zien van de reïncarnatiegedachte’. (Antroposofie ter Discussie, p. 54).
Hoezo geen sprake van rassenleer? Aleen formuleert Steiner het zo, in Die Mission einzelner Volksseelen: Diese Linie ( zie link hieronder) besteht auch für unsere Zeit. Der Afrikanische Punkt entspricht denjenigen Kräften der Erde, welche dem Menschen die ersten Kindheitsmerkmale aufdrücken, der asiatische Punkt denjenigen, welche dem Menschen die Jugendmerkmale geben, und die reifsten Merkmale drückt dem Menschen der entsprechende Punkt im europäischen Gebiete auf. Das ist einfach ein Gesetzmäßigkeit. Da alle Menschen in verschiedenen Reinkarnationen durch die verschiedenen Rassen durchgehen, so besteht, obgleich man uns entgegenhalten kann, daß der Europäer gegen die schwarze und die gelbe Rasse einen Vorsprung hat, doch keine eigentliche Benachteilung. Hier ist die Wahrheit zwar manchmal verschleiert; aber Sie sehen, man kommt mit Hilfe der Geheimwissenschaft doch auf merkwürdige Erkentnisse (...) Dann sehen wir später eine Herüberbewegung des Menschen nach der westlichen Richtung, und in der Verfolgung der rassebestimmende Kräfte nach Westen können wir dann das Absterben in den Indianen beobachten. Nach Westen mußte die Menschheit gehen, um als Rasse zu sterben.” (p. 81-82).


http://florisschreve.web-log.nl/.shared/image.html?/photos/uncategorized/2008/06/08/fig_1_volkszielen.jpgfiguur Volkszielen


Dus de omschrijving van van Manen is op zijn zachts gezegd nogal selectief te noemen. De specifieke kenmerken (in dit geval leeftijdsfases) voor ieder ras laat hij gewoon weg. Ik denk dat dit wel illustratief is voor die worsteling.http://florisschreve.web-log.nl/mijn_hersenspinsels_onder/zestien-keer-steiner-de-g.html

Floris Schreve

Aantal berichten : 24
Registratiedatum : 05-11-08

http://florisschreve.blog-s.nl/

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum